Spieghelkerk Bussum
Spieghelkerk Bussum

In de Spieghelkerk worden sinds 2010 de Spieghelavonden georganiseerd.
De formule van de Spieghelavonden is: Literatuur & Muziek. Prominente sprekers laten hun licht schijnen op een jaarlijks wisselend thema en musici van niveau verzorgen een sprankelend optreden. Deze avond is Ronald Giphart de spreker.

Spieghelkerk, Nwe. ‘s-Gravelandseweg 34, Bussum

Donderdagavond 28 september 20.00 uur

Voor de kaarten betaalt u een bijdrage van € 10; deze zijn verkrijgbaar bij:

  • Boekhandel Los, Nassaulaan 33, Bussum
  • Bibliotheek ‘Gooi en meer’ vestiging Bussum, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum
  • Bij aanvang van de avonden in de Spieghelkerk, ’s Gravelandseweg 34, Bussum

In de pauze en na afloop is er koffie, een hapje, een drankje.

PROGRAMMA

Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Strijkkwartet nr.2 in a klein op.13
  1. Adagio –  Allegro vivace

Het eerste deel van dit strijkkwartet is door de nog jonge Mendelssohn geschreven kort na de dood van Ludwig van Beethoven. Hier verwijst hij naar de late strijkkwartetten van zijn voorganger, alhoewel deze werken destijds nauwelijks waren gepubliceerd. In het Adagio citeert hij uit zijn lied “Ist es Wahr?”, zoals Beethoven in zijn opus 135 “Muss es sein” aanhaalde.

Na deze inleiding volgt een tumultueus Allegro vivace in dramatische stijl.

Frank bridge 1921
Frank bridge 1921
Frank Bridge (1879-1941)
Three Idylls

1. Adagio molto espressivo
2. Alegretto poco Lento
3. Allegro con moto

De Three Idylls voor strijkkwartet die de Britse componist Frank Bridge in 1906 componeerde waren opgedragen aan de Australische Ethel Elmore Sinclair, met wie hij de lessenaar deelde in het schoolorkest van de Royal College of Music in Londen. Een jaar later trad het idyllische paar in het huwelijk. Het eerste deel wordt gekenmerkt door melancholieke stemming, waarbij ter afwisseling een episode met Zuid-Amerikaanse swing is te horen. Het thema met een wat dromerig karakter uit het tweede deel is door zijn leerling Benjamin Britten later als eerbetoon gebruikt voor zijn populaire werk voor strijkorkest: ‘Variations on a theme by Frank Bridge’. In de opgewekte laatste idylle maakt Bridge alvast de weg vrij in compositiestijl voor zijn latere opvolgers, waaronder George Gershwin.

Astor Piazzolla
Astor Piazzolla
Astor Piazzolla (1921-1992)
Tango Ballet
arr.: José Bragato

1. Tempo di Tango
2. La Calle
3. Encuentro – Olvido, Lento
4. Cabaret
5. Soledad, Lento
6. Allegro
7. Coda

De Argentijnse componist en bandoneonspeler Piazzolla heeft wereldwijd de tango met zijn ‘Tango Nuevo’ nieuw leven ingeblazen. In ons land heeft de bandeonist Carel Kraayenhof grote populariteit gekregen met zijn versie van Adios Nonino tijdens het koninklijk huwelijk van het echtpaar Willem Alexander en Maxima. Het Tango Ballet is een kleurrijk werk voor strijkers en bestaat uit diverse werken uit het oeuvre van de componist: