De Kapel, ’s Gravelandseweg 144, 1217 GA Hilversum
Zaterdagmiddag 18 maart 15:30 uur, Zaal open 15:00 uur
Entree: € 10,00 Incl. consumptie na afloop
Kaarten: aan de zaal of reserveren via: bladmuziek@muziekerije.nl
De Kapel, ’s Gravelandseweg 144, 1217 GA Hilversum
Zaterdagmiddag 18 maart 15:30 uur, Zaal open 15:00 uur
Entree: € 10,00 Incl. consumptie na afloop
Kaarten: aan de zaal of reserveren via: bladmuziek@muziekerije.nl
1. Andante ed Innocentemente
2. Menuet: Allegretto
3. Adagio e Cantabile
4. Finale: Presto
In het rijke strijkkwartetoeuvre van Joseph Haydn staat opus 42 verweesd tussen de andere 67 kwartetten van zijn hand. Gewoonlijk publiceerde hij deze in bundels van 3 tot 6 kwartetten voor diverse opdrachtgevers. De andere 2 kwartetten onder opusnummer 42 uit 1786 zijn helaas verloren gegaan en waren oorspronkelijk besteld door een onbekende Spaanse opdrachtgever.
De stijl van dit kwartet is eenvoudig te noemen en stelt minder eisen aan virtuositeit van spelers dan men gewend is van Haydn. Het lijkt of Haydn hier zoekt naar meer zeggingskracht met minder middelen. Het werk opent ongewoon met een Andante ed Innocentemente, gezet in mineur. Het tweede deel, Menuet en Trio, contrasteert door elegantie en lichtvoetigheid. Het zangerige Adagio cantabile moet voor Haydn’s tijdgenoot en gewaardeerde vriend Mozart, een ware inspiratiebron zijn geweest. Mozart schreef in dezelfde periode zijn beroemde kwartetten die hij opdroeg aan Haydn, een uitzonderlijke geste in die tijd. Het kwartet besluit met een Finale Presto in fugato stijl.
1. Allegro moderato
2. Andante
3. Menuetto and Trio, Allegretto
4. Allegretto ma non troppo
Uit de set van de zes kwartetten die Mozart in 1785 opdroeg aan zijn vriend Joseph Haydn vormt het tweede kwartet KV 421 in d-klein een hoogtepunt in de strijkkwartetliteratuur. De gekozen toonsoort is al opmerkelijk omdat deze later terugkeerde in zijn composities als ‘noodlotstoonsoort’. Men denke aan de beroemde standbeeldscène uit de opera Don Giovanni waarin uiteindelijk de rokkenjager ter helle gaat. Ook zijn laatste meesterwerk, het Requiem, is in het dramatische d-klein gezet.
De opening in het eerste deel, Allegro Moderato, treft vooral door de elegische stijl; de octaven-en deciemsprongen van de eerste viool worden begeleid door een dalende baslijn in chaconne-stijl door de cello. Al snel ruilt Mozart deze omfloerste en dramatische stemming in voor wat meer springerige thematiek. Het tweede deel, Andante, doorbreekt de turbulente sfeer van het eerste deel. Het derde deel, Menuet, in terugkerend mineur wordt gevolgd door het majeur triogedeelte met de typerende Oostenrijkse elegantie. Het laatste deel, Allegretto ma non troppo, begint met het thema met variaties in siciliano dansritme en besluit dit monumentale werk.
1. Tempo di Tango
2. La Calle
3. Encuentro – Olvido, Lento
4. Cabaret
5. Soledad, Lento
6. Allegro
7. Coda
De Argentijnse componist en bandoneonspeler Piazzolla heeft wereldwijd de tango met zijn ‘Tango Nuevo’ nieuw leven ingeblazen. In ons land heeft de bandeonist Carel Kraayenhof grote populariteit gekregen met zijn versie van Adios Nonino tijdens het koninklijk huwelijk van het echtpaar Willem Alexander en Maxima. Het Tango Ballet is een kleurrijk werk voor strijkers en bestaat uit diverse werken uit het oeuvre van de componist: