Voorafgaand aan dit concert kunt u bij theetuin River Lounge, dat prachtig gelegen is aan de Waal, genieten van een High Tea “Lounge’.
De inloop voor de High Tea is tussen 12.00 en 13.00. Het concert begint om 16.00 uur.

Combinatie High Tea en concert (inclusief consumptie na afloop): € 30,00
Alleen  concert: € 15,-
Kinderen tot twaalf jaar: €7,50
Voor vrienden van Stichting Kerk Heesselt €2,00  korting: (Bij de entree kunt u vriend worden). 

Wilt u gebruik maken van de combinatie High Tea en concert dan dient u voor 5 september te reserveren via het secretariaat van de stichting: 06 23 949 752, Annemart Vahl, of per e-mail: info@kerkheesselt.nl 

Het aantal plaatsen bij de combinatie High Tea en concert is beperkt dus wees er snel bij!

PROGRAMMA

Joseph Haydn speelt kwartet
Joseph Haydn speelt kwartet
JOSEPH HAYDN (1732-1809)
Strijkkwartet Nr. 53 in D op. 64 ‘De Leeuwerik’

Uit de serie van zes kwartetten die Haydn opdroeg aan zijn Oostenrijkse tijdgenoot en vioolvirtuoos Johann Tost, is dit het meest bekende. De bijnaam die zijn Weense tijdgenoten gaven aan dit kwartet is gebaseerd op de opening van het eerste deel waarin de eerste viool in toonhoogte excelleert. De eerste opvoering vond plaats in Londen door het Solomon kwartet.

1. Allegro Moderato
2. Adagio cantabile
3. Menuet: Allegretto
4. Finale: Vivace

Bedřich Smetana
Bedřich Smetana
Bedřich Smetana (1824-1884)
Strijkkwartet nr.1 in e ‘Uit Mijn Leven’

Dit kwartet is in een moeilijke periode van de Boheemse componist geschreven. Het heeft een verhalende structuur en wordt in muziektermen omschreven als programmamuziek.

1. Allegro vivo appassionato
Dit deel gaat volgens de componist over ‘de hang naar kunst in mijn jeugd’ en is ‘tevens een waarschuwing voor toekomstige rampen’. Het opent meteen met een noodsignaal dat later in de finale terugkeert op juist die plek waar het noodlot zich voltrekt. Als contrast klinkt het tweede thema in melancholieke stemming.
2. Allegro moderato á la Polka
Met deze dans neemt de Bohemer ons mee terug naar zijn jeugd toen hij met dansmuziek in aristocratisch kringen de kost verdiende.
3. Largo sostenuto
In dit langzame deel bezingt Smetana de liefde voor zijn vrouw die in 1859 overleed aan tuberculose.
4. Vivace
De finale opent met typisch nationale Tsjechische klanken die later scherp onderbroken worden door het noodlotthema uit het eerste deel. Een ‘hoge e-noot’, gespeeld door de eerste viool, laat de tinnitustoon horen die Smetana geplaagd heeft in zijn laatste levensjaren. Na een keelinfectie werd eerst zijn rechteroor doof en kort daarop zijn linker. De vrolijkheid van voorheen keert niet meer terug: het kwartet eindigt desolaat.