Stichting Culturele Cirkel Heemskerk

Anthonie Verherentstraat 1
1961 GD Heemskerk

Entree € 12,00
CC-Pas € 10,00

Aanvang 11.30 uur.

Email: info@culturelecirkelheemskerk.nl
Website: http://www.decirkelheemskerk.nl

PROGRAMMA

Joseph Haydn speelt kwartet
Joseph Haydn speelt kwartet
JOSEPH HAYDN (1732-1809)
Strijkkwartet Nr. 53 in D op. 64 ‘De Leeuwerik’

Uit de serie van zes kwartetten die Haydn opdroeg aan zijn Oostenrijkse tijdgenoot en vioolvirtuoos Johann Tost, is dit het meest bekende. De bijnaam die zijn Weense tijdgenoten gaven aan dit kwartet is gebaseerd op de opening van het eerste deel waarin de eerste viool in toonhoogte excelleert. De eerste opvoering vond plaats in Londen door het Solomon kwartet.

1. Allegro Moderato
2. Adagio cantabile
3. Menuet: Allegretto
4. Finale: Vivace

Astor Piazzolla
Astor Piazzolla
Astor Piazzolla (1921-1992)
Tango Ballet
arr.: José Bragato

1. Tempo di Tango
2. La Calle
3. Encuentro – Olvido, Lento
4. Cabaret
5. Soledad, Lento
6. Allegro
7. Coda

De Argentijnse componist en bandoneonspeler Piazzolla heeft wereldwijd de tango met zijn ‘Tango Nuevo’ nieuw leven ingeblazen. In ons land heeft de bandeonist Carel Kraayenhof grote populariteit gekregen met zijn versie van Adios Nonino tijdens het koninklijk huwelijk van het echtpaar Willem Alexander en Maxima. Het Tango Ballet is een kleurrijk werk voor strijkers en bestaat uit diverse werken uit het oeuvre van de componist:

A. Dvorak
A. Dvorak
Huub Beckers
Huub Beckers
Antonín Dvořák (1841-1904)
Strijkkwintet nr.3 in Es groot op.97
Met medewerking van Huub Beckers, Altviool
  1. Allegro non tanto
  2. Allegro vivo
  3. Larghetto
  4. Finale. Allegro giusto

Vanaf 1892 verbleef de Tsjechische componist Dvorák gedurende drie jaar in de Verenigde Staten. Hij componeerde er zijn meest bekende werken: de 9e symfonie “Uit de nieuwe Wereld” opus 95, zijn “Amerikaanse” strijkkwartet opus 96, en zijn ook wel “Amerikaans” genoemde kwintet opus 97.

Hoewel hij die jaren vooral in New York verbleef, als directeur van het nieuw opgerichte conservatorium, heeft hij het kwintet gecomponeerd in Spillville, Iowa, in de zomer van 1893

Horen we de invloeden van negro spirituals, van indiaanse melodieën? Of voert de heimwee naar zijn geliefde Bohemen de boventoon? Het is allemaal verwerkt in dit romantische en meeslepende kwintet. 

Huub Beckers

Huub Beckers is, sinds zijn studie bij Erwin Schiffer, al meer dan 30 jaar de 2e/3e solo-altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest.  Naast zijn werk in het RFO verdiept hij zich graag in de muziekgeschiedenis, waarbij hij regelmatig concertinleidingen en lezingen verzorgt. Ook coacht hij met veel plezier de altvioolsecties van diverse jeugd- en amateurorkesten.