Voorafgaand aan het concert kunt u tussen 14.00 en 15.00 uur de toren van Varik bezoeken die speciaal voor deze gelegenheid opengesteld zal worden. Na het bezoek aan de toren kunt u wandelend, fietsend of met de auto langs de Waal naar het kerkje van Heesselt komen alwaar koffie of thee voor u klaar staat. Na afloop van het concert is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een wijntje of frisdrank.

Toegangsprijzen:

€17,50 voor bezoek toren, passieconcert inclusief 2 consumpties
€15,00 voor alleen het passieconcert inclusief 2 consumpties.
Voor vrienden van Stichting Kerk Heesselt; €15,00 respectievelijk €12,50

Bij de entree kunt u vriend worden. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, graag van tevoren reserveren via het secretariaat van de stichting: 06 23 949 752, Annemart Vahl, of per e-mail: info@kerkheesselt.nl

PROGRAMMA

Joseph Haydn speelt kwartet
Joseph Haydn speelt kwartet
JOSEPH HAYDN (1732-1809)
Strijkkwartet in d op. 42

1. Andante ed Innocentemente
2. Menuet: Allegretto
3. Adagio e Cantabile
4. Finale: Presto

In het rijke strijkkwartetoeuvre van Joseph Haydn staat opus 42 verweesd tussen de andere 67 kwartetten van zijn hand. Gewoonlijk publiceerde hij deze in bundels van 3 tot 6 kwartetten voor diverse opdrachtgevers. De andere 2 kwartetten onder opusnummer 42 uit 1786 zijn helaas verloren gegaan en waren oorspronkelijk besteld door een onbekende Spaanse opdrachtgever.

De stijl van dit kwartet is eenvoudig te noemen en stelt minder eisen aan virtuositeit van spelers dan men gewend is van Haydn. Het lijkt of Haydn hier zoekt naar meer zeggingskracht met minder middelen. Het werk opent ongewoon met een Andante ed Innocentemente, gezet in mineur. Het tweede deel, Menuet en Trio, contrasteert door elegantie en lichtvoetigheid. Het zangerige Adagio cantabile moet voor Haydn’s tijdgenoot en gewaardeerde vriend Mozart, een ware inspiratiebron zijn geweest. Mozart schreef in dezelfde periode zijn beroemde kwartetten die hij opdroeg aan Haydn, een uitzonderlijke geste in die tijd. Het kwartet besluit met een Finale Presto in fugato stijl.

A. Dvorak
A. Dvorak
A. Dvorak (1841-1904)
strijkkwartet Op. 51 in Es

1. Allegro ma non troppo
2. Dumka: Andante con moto – Vivace
3. Romanza: Andante con moto
4. Finale: Allegro assai

In opdracht van het Florentine strijkkwartet componeerde Dvorak in 1879 dit kwartet dat behoort tot één van zijn origineelste kamermuziekwerken. In dit werk voldoet Dvorak ruim aan de wens van de opdrachtgever om een kwartet te schrijven ‘in Slavische stijl’. Elk deel ademt de Boheemse klanktaal met zijn dansen, volksliederen en natuurbeschrijvingen.
In het eerste deel, Allegro ma non troppo, hoort men een lyrische beschrijving van het aangename natuurlandschap afgewisseld met een polkadans. Het tweede deel bevat een ‘Dumka’, een elegische klaagzang van Oekraïense oorsprong, die wordt afgewisseld met een vrolijke dans in snelle 3/8ste maat. De ‘Romanza’ in het stemmingsvolle derde deel beschrijft een innig natuurbeeld in een wiegend ritme. Het geheel wordt afgesloten met het vierde deel ‘Finale’, met de vrolijke Furiant volksdans als thema.

Astor Piazzolla
Astor Piazzolla
Astor Piazzolla (1921-1992)
Tango Ballet
arr.: José Bragato

De Argentijnse componist en bandoneonspeler Piazzolla heeft wereldwijd de tango met zijn ‘Tango Nuevo’ nieuw leven ingeblazen. In ons land heeft de bandeonist Carel Kraayenhof grote populariteit gekregen met zijn versie van Adios Nonino tijdens het koninklijk huwelijk van het echtpaar Willem Alexander en Maxima. Het Tango Ballet is een kleurrijk werk voor strijkers en bestaat uit diverse werken uit het oeuvre van de componist:

1. Tempo di Tango
2. La Calle
3. Encuentro – Olvido, Lento
4. Cabaret
5. Soledad, Lento
6. Allegro
7. Coda